• Consultatii si Info

    Consultatii si Info
  • Semnele si Efectele Consumului de Etnobotanice la Adolescenti

     

    Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea
    specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii

     

     

    Spitalul Judetean Constanta a cheltuit peste 250.000 lei pe "victimele" plantelor etnobotanice. Numai in anul 2010, de la 1 ianuarie si pana la 1 decembrie, a fost inregistrat la serviciul de urgenta un numar de peste 250 de persoane intoxicate cu substante etnobotanice, persoane care au necesitat tratament de specialitate in vederea dezintoxicarii, iar fenomentul este in crestere ! 

    Peste jumatate dintre tinerii romani consuma produse etnobotanice, arata un sondaj recent, realizat de Ciado Romania. 

    Potrivit aceluiasi studiu, citat de Antena3, cei mai multi dintre tineri isi achizitioneaza aceste produse de pe Internet. 

    Astfel, 55% dintre adolescent consuma frecvent produse de la magazinele de vise, iar 69% sustin ca inchiderea magazinelor in care se vand produse etnobotanice nu-i va face pe romani sa renunte la consumul acestor produse. De asemenea, 57% dintre intervievati declara ca isi comanda produsele etnobotanice direct de pe Internet. 

    Romanii sunt mari consumatori de vise, iar tara noastra se situeaza pe locul patru in Uniunea Europeana la comercializarea de substante etnobotanice, desi in 2008 nici nu figura in acest clasament. 

    Un studiu de la sfarsitul lui 2010 tragea un semnal de alarma: peste jumatate din tinerii romani consuma, ocazional, droguri usoare. Bucurestiul era impanzit, pana mai ieri, de magazinele amatorilor de Aroma Therapy, Spice, M6 ori Sare de baie. 

    De la sfarsitul anului trecut, magazinele care comercializeaza plante etnobotanice sunt interzise in apropierea scolilor, bisericilor, spitalelor ori garilor. Totusi, ierburile si prafurile sunt la mare cautare printre tineri, iar intrarea in ilegalitate a comertului cu astfel de substante nu a dus decat la inflorirea pietei negre. 

    Consumul de etnobotanice a devenit o practica uzuala a liceenilor, un obicei al fiecarei petreceri la care merg adolescentii. Aceste substante sunt usor de procurat, sunt accessibile in apropierea scolilor, in barurile unde merg adolescentii si chiar pe Facebook, a relevat acelasi focus grup. 

    "Elevii ne-au povestit cum etnobotanicele au devenit o carte de vizita pentru popularitatea pe care o capata in grupurile lor", spune coordonatorul Centrului de Voluntari Salvati Copiii Romania, Ina Lolescu. 

    Consumul de etnobotanice este frecvent si tolerat in special in cadrul liceelor de cartier, iar consumatorii sunt in general elevi cu posibilitati materiale mai reduse. 

    Una dintre concluziile focus group-ului, la care au participat elevi si cadre didactice, este aceea ca elevii din liceele centrale prefera consumul de marijuana. Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, in vreme ce un consumator de droguri devine "popular". 

    Parinti, nu stati indiferent la acest fenomen !! Voi sunteti cei mai in masura si primii care puteti face ceva ! Luati masuri cand descoperiti primele semne ca ceva nu este in regula cu copii dvs. Nu lasati lucrurile sa se rezolve de la sine, pentru ca in felul acesta problemele tind sa se agraveze. 

    Adolescentii pot sa cada foarte usor in capcana drogurilor, mai ales din cauza popularitatii in crestere a magazinelor de etnobotanice, dar si din cauza prietenilor sau a stresului. 

    Este important pentru parinti sa stie care sunt semnele si simptomele care indica faptul ca un adolescent a inceput sa consume droguri, potrivit eHow: 

    Primele semne 

    1. Adolescentul care consuma droguri poate incepe sa lipseasca de la scoala sau sa o abandoneze complet. Notele lui vor avea de suferit din aceasta cauza. El ar putea sa-si piarda interesul in lucruri care alta data il pasionau (sportul, de exemplu). El isi poate schimba infatisarea sau poate sa acorde mai putin timp igienei personale sau felului in care arata. Un alt semn poate fi un miros ciudat la el in camera, de la diferite droguri care se fumeaza. 

    Schimbari de comportament 

    2. Copilul tau ar putea sa devina brusc foarte pus pe cearta. S-ar putea sa isi inchida camera, sa te oblige sa nu intri in ea. El si-ar putea schimba prietenii sau ar putea incepe sa vorbeasca cu ei intr-un limbaj codat. Un adolescent care se drogheaza va accesa site-uri pro-droguri si va deveni mai retras si mai deprimat. 

    Incercari de a ascunde consumul de droguri 

    3. Adolescentii care se drogheaza incearca de obicei sa ascunda lucrul acesta. Folosirea picaturilor pentru ochi, a apei de gura sau a parfumului in abundenta sunt doar cateva dintre strategiile lor. Unii folosesc si betisoare parfumate sau sprayuri in camera lor pentru a masca mirosul. 

    Alte simptome 


    4. Daca iti lipsesc bani din poseta sau copilul tau iti cere bani constant, el s-ar putea sa aiba nevoie de fonduri pentru a continua continua consumul de droguri. Alte simptome includ: scadere brusca in greutate, vorbit neclar, schimbari in programul de somn, anxietate, hiperactivitate, agitatie sau paranoia. 

    EFECTELE CONSUMULUI DE ETNOBOTANICE 

    Plantele psihogene sau plantele psihotrope sunt acele plante care produc schimbări în ceea ce priveşte modul de gândire, de a percepe lucrurile din jur sau dispoziţia persoanelor care le utilizează. Plante etnobotanice au efecte similare drogurilor, inhibă emisfera cerebrala stângă unde se găsesc funcţiile ce ţin de raţionalitate şi activează emisfera cerebrală dreaptă a cărei funcţie este intuiţia. 

    Plantele halucinogene induc efecte fiziologice şi mentale care cuprind în special perturbări ale comportamentului, ale funcţiilor cognitive şi ale percepţiei, care se pot perturba până la instalarea halucinaţiilor, adică la modificarea realităţii. 

    Aproape 98% din produsele etnobotanice, vândute în magazinele de profil, prezintă pericol pentru sănătate, fiind vorba de plante cu efect halucinogen, dar şi de plante obişnuite, stropite cu substanţe interzise. 

    Folosirea plantelor psihotrope a crescut puternic în societăţile occidentale moderne. Principalii consumatori de produse etnobotanice din România sunt adolescenţi sau adulţi tineri, iar în cazul celor care au început să consume produse etnobotanice s-a constatat o degradare fizică şi psihică în trei luni de la începerea consumului. 

    Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) a analizat componenţa celei mai des întâlnite game de produse, vândute sub numele de „Spice”. În urma unor cercetări care au decodificat structura moleculară şi biochimică a ierburilor, cercetătorii au descoperit că efectele halucinogene descrise de consumatori sunt cauzate de nişte substanţe sintetice, adăugate de către producători, care poartă numele de canabinoide. Cei mai întâlniţi compuşi chimici sunt JWC-018, HU-210 şi CP 47, 497. 

    Aceştia sunt receptori canabinoizi care se fixează pe o celulă şi declanşează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanţele pot fi de sute de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis. Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanţe care nu prezintă niciun risc, precum vitamina E, cafeină sau mentol. De asemenea, unele dintre amestecuri pot avea chiar reziduuri de metale grele, periculoase pentru organism. 

    Aceste produse se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub denumite denumiri ca: Spice Gold, Genie, Pulse, Spice Diamond, Wild Opium Mix, Mojo, Shunk, Smoke, Hummer, Fly Agaric Mushroom, sau plante celebre ca zorele, salvia, cornul secarei, mitragina, keraton, etc. 

    Consumul de etnobotanice este mai periculos decât cel de droguri, pentru că nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse îl pot avea şi, prin urmare, medicii nu ştiu ce tratamente pot aplica. 

    Plantele etnobotanice halucinogene pot acţiona asupra organismului în diverse moduri. Pe termen scurt, persoana care a utilizat acest produse poate resimţi diverse efecte fizice: 

    • Dureri puternice de cap; 
    • Ameţeli, senzaţie de greaţă şi vărsături; 
    • Creşterea frecvenţei cardiace; 
    • Creşterea tensiunii arteriale; 
    • Transpiraţie excesivă; 
    • Dilatarea pupilelor; 
    • Tremurături ale corpului. 

    Efectele psihice produse de folosirea plantelor psihotrope sunt: 

    • Stări confuzionale – pierderea identităţii; 
    • Dispoziţii schimbătoare; 
    • Atacuri severe de panică, senzaţie de moarte iminentă; 
    • Râs fără motiv, euforie, relaxare; 
    • Imposibilitatea de a se concentra şi memora, diminuarea atenţiei; 
    • Probleme de raţionament logic, clarviziuni; 
    • Iluzii senzoriale şi distorsiuni spaţio-temporale; 
    • Halucinaţii, senzaţia decorporalizării (ieşirii-expulzării din corp); 
    • Senzaţie de omniscienţă (persoana se crede atotcunoscătoare); 
    • Frică, anxietate, angoasă, tristeţe, iritabilitate, paranoia, etc. 

    Ceea ce este deosebit de important de specificat este că anumite persoane pot manifesta halucinaţii deosebit de grave care pot deveni extrem de periculoase atât pentru ele, cât şi pentru cei din jur. 

    sursa: www.ziare.com 
    www.asociatia-profesorilor.ro